Ban Jelačić prvi je povezao Hrvatsku sa svijetom

15.IX.1850. Ban Jelačić poslao prvi brzojav u Zagreb

Ovog proljeća, godine gospodnje 1850., uvelike se radilo na uvođenju telegrafske linije od Zidanog Mosta, u Štajerskoj, do Zagreba. Radovima je rukovodio vrhovni zemljomjer, inženjer Krištof Ježek. Imao je zadaću postaviti telegrafsku liniju na razdaljini od 83,85 kilometara. I uspio je u tome, premda mu je neznani a gladni štakor pregrizao linije, čak dva puta. Do 10. rujna gospon Ježek povezao je rečena dva mjesta telegrafskom linijom. Jedan njen kraj spojio je sa zgradom hrvatske vlade na Markovu trgu.

S izgradnjom telegrafskog voda, prvog u jugoistočnoj Europi, zagrebački telegraf bio je spreman za uključivanje. Na dan kada je Službujući telegrafski ured otvoren, ban se nalazio, po državnom poslu u carskom Beču. Zato ga je o svršetku posla obavijestio banski namjesnik Lentulaj, koji ima 76 godina i čudi se ovom čudu moderne tehnike.

Lentulaj je kao pokorni službenik bio vrlo kratak i jasan, a njegovu je poruku s Morseovim signalima poslao telegrafist Dragutin Stipetić: “Telegraf je u redu”. Ništa više, ni manje. Jedna povijesna mogućnost grada i cijele Hrvatske ostvarena je zahvaljujući upravo banu koji se u Beču ne prigiba ni pred kime.

Ban Jelačić mu je odgovorio: “S radostju sam primio vašu viest”. Sadržaj vijesti bio je, ujedno, sama vijest.

S uvođenjem telegrafskog ureda Zagreb je napravio povijesni korak. Kako se čuje, uskoro će biti spojen s Bečom i Trstom, pa zatim s drugim hrvatskim gradovima. Cilj vlade i grada jest da što prije svi veći gradovi budu brzojavno, telegrafom spojeni sa Zagrebom.

Ako se veliki cilj i ne ostvari u najskorijoj budućnosti, treba se ponositi s činjenicom da je Zagreb, ili Agram, kako ga zovu “naši” Nijemci, upisan na zemljovid modernih europskih gradova. To će biti od velike pomoći našim državnicima, ali i gospodarstvenicima.