Janica Kostelić opet pomiče granice mogućeg

2006.

Ovakvo herojstvo u sportu rijetko se viđa, a u skijanju nitko ovakvo što nije napravio. Vjerujte, bolovi koji se javljaju kod udaranja vrata golom rukom neizdrživi su, doista ne vjerujem da i u muškom skijanju postoji osoba koja bi to izdržala.

Pardon, ne izdržala, nego ušla u cilj s gotovo dvije sekunde prednosti! To je gotovo nezamislivo, ta je djevojka čudesna - vikao je u mikrofon prekjučer Thomas Sykora, jedan je od najboljih austrijskih slalomaša svih vremena, a sada stručni komentator na ORF-u. Dramu koja se odvijala na Crvenom spustu Sykora je vjerojatno, sjećajući se i svojih slalomskih zavoja, doživio na poseban način. Mi smo je, Janičini navijači, doživjeli kao još jednu potvrdu da ta fenomenalna sportašica stalno pomiče granice mogućeg.

Ništa nije slomljeno i to je najbitnije. U početku nije osjećala ruku, prsti su joj utrnuli, pa nismo ni mogli biti sigurni da nema prijelom. No, s vremenom su stvari bivale jasnije pa, osim modrica, vrlo vjerojatno neće biti nikakvih posljedica. Ne znam doista otkuda joj hrabrost da izdrži takvu bol, opet nas je sve iznenadila - rekla je službena liječnica naše reprezentacije dr. Nataša Desnica, koja je i sama bila skijašica natjecateljica, stoga joj je savršeno jasno kakve bolove može izazvati niz od 32 udarca u plastični kolac.

Pavlek nije izdržao

Direktor hrvatske skijaške reprezentacije Vedran Pavlek, poznat po disciplini i besprijekornoj profesionalnosti, u ciljnoj je ravnini plakao, Janičinoj majci Marici u tim trenucima nismo uspjeli vidjeti lice jer ga je zaklonila rukama, no nije bilo teško zaključiti što je proživljavala gledajući bolnu grimasu svoje kćeri.

Treneri svjetskih reprezentacija u nevjerici su gledali malo na semafor, malo u Janicu. Je li doista moguće da je ušla u cilj sa 1,90 sekundi prednosti!? Uglavnom, tih prvih sekundi malo tko je išta govorio. Poslije prvotnog ushićenja nakon Janičina ulaska u cilj, čak se i publika utišala; iako je uza stazu bilo mnogo onih koji skijaška natjecanja prate ponekad ili nikad, a Sljeme se shvati tek kao spektakl koji se ne propušta, i njima je bilo jasno da se u podnožju Crvenog spusta odvijala drama, nešto što se ne viđa često.

Staza je imala 64 vrata, a Janica je morala udariti desnom rukom pri svakom zavoju ulijevo, što znači 32 udarca! Iako je poslije priznala kako bi možda i odustala da se nakon relativno suzdržane prve vožnje nije osjećala dužnom svojim navijačima pružiti više i odužiti se za fantastično bodrenje, to nije bio performans za publiku, u stilu američkog skijaša Millera koji se na jednoj skiji provozao samo nekoliko vrata. Ona je ostala na stazi i odlučila do ciljne crte zaboraviti na strašne bolove jer je odgojena tako da ne odustaje dok god postoji i najmanja šansa za sportski uspjeh. Na sličan je način pobjeđivala teške operacije u situacijama kada su i kirurzi rekli da zaboravi na skijašku karijeru, jednako uspješno prevladala je i operaciju vađenja štitnjače. Uostalom, njezin otac uvijek je govorio da su granice ljudskih mogućnosti tamo gdje ih sam postaviš. Janičine su, svjedočili smo tome u četvrtak, još jednom, jako, jako daleko.

Schild: Janici kapa dolje

Tome svjedoči i izjava Marlies Schild koja je bila najbolja u obje vožnje, pa je ponijela titulu prve Snježne kraljice.

Janici kapa dolje. S jednim štapom je teško proći stazu, kamoli skijati ovako kako je skijala i doći do postolja. To je izvan svake pameti.

Marlies Schild vjerojatno će ući u povijest kao najmanje slavljena pobjednica u Svjetskom kupu.

Nije protestirala, znala je da je na Janičinu terenu i bila je oduševljena onim što je hrvatska Snježna kraljica napravila u drugoj vožnji.

Jutarnji će prodajom “izgubljenog štapa” pomoći 6-godišnjem Anđelu da prohoda!

Potaknut sportskim podvigom naše najbolje skijašice, Jutarnji list, u suradnji s Janicom, obitelji Kostelić i Hrvatskim skijaškim savezom, odlučio je pokrenuti veliku akciju kojom želi pomoći šestogodišnjem Anđelu Kraljeviću iz Prološca koji ne može hodati.

Janica je, naime, na našu molbu pristala dati svoj štap Jutarnjem listu, koji će ga prodati na aukciji za Anđela. Anđelo boluje od prezategnutosti tetiva, što mu onemogućuje kretanje, a za operaciju u Njemačkoj potrebno je 300.000 kuna. Štap koji je našoj Snježnoj kraljici ispao na početku druge slalomske utrke na Sljemenu bit će prodan na internetskoj aukciji koja se otvara u ponedjeljak, a detalje možete saznati u nedjelju na web portalu Jutarnjeg lista.

Jutarnji će se aukcijom uključiti u akciju lokalne Hvidre, koja je do sada donacijama i humanitarnim akcijama prikupila 180.000 kuna te će se na ovaj način osigurati preostali novac nužan za operaciju u njemačkom gradu Aschauu i neophodnu rehabilitaciju. Anđelova majka Ivana jučer je bila oduševljena akcijom Jutarnjeg i Janice, jedva čekaju da to prenese i suprugu Anđelku, branitelju ranjenom u Oluji koji je na liječenju.

Oduševljena sam, to mi je najljepše iznenađenje koje sam mogla zamisliti. Gledala sam utrku zajedno s Anđelom, koji je pljeskao i vikao od sreće kada je Janica završila kao prva. Sada spava, a kada se probudi, bit će očaran kada čuje da je nakon onako fantastične utrke Janica darovala svoj štap za akciju pomoći baš njemu - rekla je mama Ivana.