Tesla predstavio prvi robot u New Yorku

1898. Lik i djelo Nikole Tesle

Prije nekoliko dana Nikola Tesla predstavio je na otvaranju Elektrotehničke izložbe u Madison Square Gardenu u New Yorku svoj novi izum, brod na daljinsko upravljanje. Riječ je o 122 centimetra dugom brodu robotu, automatu koji je kontrolirao radio signalima, a prvog dana izložbe vidjelo ga je čak 15.000 ljudi.

To je prvi primjerak rase robota - rekao je Tesla za svoj automat kojim je upravljao bežično. Ideja o konstruiranju automata koji bi potkrijepio moju teoriju davno mi je pala na pamet, ali sam na njoj počeo aktivno raditi tek 1893. godine, kada sam počeo istraživanja u radiotehnici. Tijekom dvije ili tri iduće godine konstruirao sam izvjestan broj automatskih mehanizama, kojima se upravljalo iz daljine, a prikazivao sam ih u svome laboratoriju - rekao je Nikola Tesla američkim novinarima zainteresiranim za njegov novi izum.

Nikola Tesla sada je na vrhuncu svoje slave u Americi kamo je kao 28-godišnji izumitelj doplovio 1884. godine na brodu Saturnia sa samo četiri centa u džepu. Odmah nakon dolaska u Ameriku počeo je raditi za Thomasa A. Edisona, 38-godišnjeg izumitelja koji je tada bio na vrhuncu svojeg stvaralaštva. Jedan od pionira elektrotehnike, Edison je bio i glavni pobornik korištenja istosmjerne struje. No, njihova suradnja nije dugo trajala: razočaran što ga je Edison izigrao jer nije dao obećanu nagradu za problem koji je riješio, Tesla ga je napustio nakon šest mjeseci.

Nakon odlaska od Edisona, Tesla je u proljeće 1885. godine utemeljio vlastitu tvrtku, Tesla Electric Light Company, no ona je ubrzo propala. Zatim je prionuo na razvoj svojih patenata izmjenične struje. U proljeće 1887. godine utemeljena je tvrtka Tesla Electric Company, a Tesla je 1888. godine svoja prava na patente izmjenične struje prodao George Westinghouseu, industrijalcu iz Pittsburgha. Na temelju toga 1896. godine sagrađena je hidrocentrala na Niagari da bi se zatim Teslin višefazni sustav izmjenične struje proširio diljem svijeta.

Nikola Tesla je u svibnju 1892. godine posjetio Zagreb i upoznao gradske čelnike s izmjeničnom strujom te razlozima zašto bi Zagreb trebao uvesti električnu rasvjetu. - Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu i savjetom i činom - izjavio je Nikola Tesla u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici gdje je boravio na poziv gradskog načelnika dr. Milana Amruša.