Pronalazak najlona držao se u tajnosti tri godine

28. II. 1935. W. H. Carothers izumio najlon, prva umjetna vlakna

Kompanija E. I. Du Pont de Nemours & Company, ili kraće DuPont, ušla je u projekt istraživanja umjetnih vlakana na bazi polimera još 1930., a prve uzorke najlona, najlon 6,6, dobio je Wallace Hume Carothers ovih dana u njegovom laboratoriju.

Što je najlon? Sintetički plastični materijal na bazi poliamida visoke molekularne težine, obično se proizvodi, iako ne uvijek, u vlaknima. Uspješna proizvodnja uporabljivih vlakana putem kemijske sinteze, od sastojaka postojećih u zraku, vodi, ugljenu ili petroleju, stimulira širenje istraživanja polimera, što će, vjerujemo, dovesti do čitave lepeze sintetičkih proizvoda.

Zašto o tome pišemo tek sada, ako je otkriće obavljeno još prije tri godine, pitate se. Odgovor je vrlo jednostavan. Kompanija DuPont tek je jučer, 27.II.1935., objavila pronalazak prvih potpuno sintetičkih vlakana, neki kažu prvog polimera koji je čovjek ikada stvorio. Da nije morala prijaviti patent u uredu u Washingtonu, kompanija bi taj proizvod i dalje držala u tajnosti. Dobio je ime “najlon”, što je sada već ime roda, a ne samo vrste. Nažalost, kemičar-pronalazač W. H. Carothers nije doživio da vijest o njegovu pronalasku ugleda svjetlo dana, umro je prošle godine.

Istina, do nas novinara dopirale su razne, pozitivne glasine o neobičnom pronalasku, no što smo mogli izvještavati bez ijedne službene ili neslužbene potvrde. To bi bilo neprofesionalno. Znanstvenici su na naša pitanja odgovarali jednoglasno, kao zbor: “Bez komentara”. Napokon, svakome je stalo do njegova posla i svakodnevice. Pojavile su se i neke ružne glasine, nalik na priče o vampirima: da se najlon proizvodi od kadaverina, kemijskog ekstrakta leševa. Kemičari su uzalud objavili da se kadaverin može izlučiti primjerenim zagrijavanjem ugljena.

Tek sada, kada je DuPont uzeo potvrdu da mu patent na umjetna, poliamidna vlakna pripada u cijelosti, njegovi stručnjaci pristali su odgovoriti na nekoliko novinarskih pitanja. Pritom ističu da im je žao što je gospodin Carothers preminuo ne dočekavši primjenu svog pronalaska.

Gospodin Howard F. Johnson, voditelj istraživačkog laboratorija DuPonta, obznanio je na konferenciji za novinare da su neke primjene najlona već pokazale svoju uspješnost. Obavijestio nas je da će uskoro stići do trgovina prvi proizvod od najlona, a trebale bi to biti četkice za zube. Zubi će nam biti svjetliji i zdraviji, obećao je, a četkice trajnije od ovih kojima smo se jutros prali.

Najveći komercijalni uspjeh tvrtka očekuje od proizvodnje ženskih najlonskih čarapa. Već su napravljeni probni parovi takvih čarapa, a djevojke koje su ih nosile oduševljene su njima. “I sami možete vidjeti kako lijepo izgledaju”, rekao je doktor Johnson pokazujući dvije fotografije ženskih najlonki. I dva lijepa para nogu.

“Očekuje se da će širokoj javnosti biti prvi put predstavljene uskoro, iduće godine, i to na Njujorškom svjetskom sajmu 1939. Istovremeno, ući će u komercijalnu proizvodnju. Učinit će svaku žensku nogu ljepšom i vidljivijom”, rekla je gđa Dickinson iz DuPontova ureda za odnose s javnošću.

Najlonke će se reklamirati kao trajni i nepoderivi, narodski materijal. Imat će višu cijenu od para ženskih čarapa napravljenih od prirodnih vlakana: par najlonki vrijedi dvostruko više od para svilenih čarapa. Popularnosti očekivanih, “prozirnih” najlonki pridonose promjene u ženskoj modi: rub suknje koji je podignut sve do koljena. Jer, kraće suknje traže drugačije čarape, takve koje će se nositi bez haltera.

“Približava se rat. Hoće li to preusmjeriti vašu proizvodnju najlona”, upitao je potpisani novinar u ime naših čitatelja, bolje reći čitateljica. Naime, čuli smo iz pouzdanog izvora, koji je želio ostati anoniman, da će najlon biti od velike koristi pri izradi padobrana i šatora za vojne potrebe.

Gospodin Johnson je najprije slegnuo ramenima. Morali smo mu priznati da znamo kako su napravljeni i iskušani probni padobrani, i da su ih predstavnici Američke vojske ocijenili najvišim ocjenama.

“Evo, priznajem, probno smo proizveli padobrane. Dogovorili smo se da o tome ne govorimo u javnosti. Ali, sada je kasno. No nitko ne može znati hoće li doista biti rata i hoćemo li morati, zbog njega, proizvoditi vojnu opremu umjesto ženskih najlonskih čarapa”, odgovorio je naposljetku šef istraživačkog laboratorija DuPonta.